ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αποτελεί μία υποεξειδίκευση της Χειρουργικής με κύριο πεδίο τη διορθωτική χειρουργική των γνάθων (ορθή - γνάθος) με σκοπό την αντιμετώπιση αισθητικών και λειτουργικών διαταραχών των δοντιών των γνάθων και του προσώπου.Ποια προβληματα αντιμετωπιζει αυτο το ειδος της Χειρουργικης;

Έχει σαν σκοπό την αντιμετώπιση αισθητικών και λειτουργικών διαταραχών του προσώπου. Ένας ασθενής μπορεί να είναι δυσαρεστημένος με μία μεγάλη, μικρή ή ασύμμετρη κάτω ή άνω γνάθο, με το προφίλ του, ή να επιθυμεί να αυξήσει ή να μειώσει το μέγεθος του πηγουνιού του. Πετυχαίνει να βελτιώσει τη σχέση μεταξύ των δοντιών και των γνάθων συνθέτοντας διαφορετικά τμήματα του προσώπου όπως τα δόντια, τα χείλη, τη μύτη και το πηγούνι σε ένα αρμονικό σύνολο, ενώ μπορεί να βελτιώσει την ομιλία, την αναπνοή και τη μάσηση. Είναι αναμφίβολα μία από τις ελάχιστες χειρουργικές παρεμβάσεις όπου η αισθητική είναι άρρηκτα δεμένη με την λειτουργικότητα. Αναβαθμίζει σαφώς την ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα βελτίωσης της ψυχοσύνθεσης και της αυτοεκτίμησης.

Ποσο βοηθαει την αισθητικη του χαμογελου και την αποκατασταση προβληματων συγκλεισης και λειτουργικοτητας των δοντιων;

Πολύ συχνά, ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό αναζητώντας λύση σε προβλήματα όπως τα προέχοντα άνω πρόσθια δόντια, η ανοικτή σύγκλειση με αδυναμία μάσησης της τροφής ή η υπερ-σύγκλειση με συνοδό τραυματισμό των ούλων. Συχνή είναι η επακόλουθη απώλεια κάποιων δοντιών και οστικού όγκου που οδηγεί αναπόφευκτα σε πρόωρα γερασμένο πρόσωπο. Κάποιες από αυτές τις αισθητικές και λειτουργικές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με εφαρμογή ορθοδοντικής θεραπείας με τα γνωστά σιδεράκια. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις η υποκείμενη διάγνωση είναι ο συνδυασμός μεγάλης ή μικρής γνάθου και οδοντικής δυσαρμονίας, όπου η ορθοδοντική και η χειρουργική των γνάθων πετυχαίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα ισορροπώντας το ωραίο χαμόγελο με το αρμονικό πρόσωπο. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιους ασθενείς που έβαλαν σιδεράκια στο παρελθόν προκειμένου να κρύψουν τέτοιου είδους συνδυασμένα προβλήματα χωρίς διορθωτική επέμβαση στις γνάθους, να επανέρχονται με ορθοδοντική υποτροπή (τα δόντια στραβώνουν ξανά). Παρόμοια, πριν την ορθογναθική χειρουργική στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται ορθοδοντική θεραπεία προκειμένου νε εξασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα του αποτελέσματος. Για αυτόν το λόγο εργαζόμαστε ταυτόχρονα ως ομάδα συνεργατών με τους ειδικούς ορθοδοντικούς για την αντιμετώπιση τέτοιων σύνθετων περιπτώσεων.

Ασυμμετριες προσωπου σε εγκαρσιο η κατακορυφο επιπεδο

Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σπανίως αντιμετωπίζεται σωστά ή δεν αντιμετωπίζεται καθόλου με το σκεπτικό ότι είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο συνδυασμός των διορθωτικών επεμβάσεων του σκελετού του προσώπου και της χρήσης εμφυτευμάτων, ενέσιμων ενθεμάτων (λίπος, υαλουρονικό οξύ) ή και botox μπορεί να “κρύψει” ικανοποιητικά την ασυμμετρία.

Κοντο – μακρυ – πλατυ – στενο προσωπο

Κατά παρόμοιο τρόπο, ο συνδυασμός οστεοτομίας του προσώπου και των γνάθων με πλαστική αποκατάσταση των μαλακών ιστών του προσώπου μπορεί να αλλάξει τις αναλογίες του προσώπου δημιουργώντας την αίσθηση ενός αρμονικότερου αποτελέσματος. Έχει θέση η ορθογναθική χειρουργική στην αντιμετώπιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας; Σε αρκετές περιπτώσεις οπισθογναθισμού (υποπλασίας) της άνω και περισσότερο της κάτω γνάθου, η συνδυασμένη συνήθης υποστηρικτική θεραπεία και η ορθογναθική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 
Χρειαζομαι οπωσδηποτε χειρουργειο;

Κανείς δεν χρειάζεται απαραίτητα ορθογναθική χειρουργική. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία των δοντιών, των ούλων, των αρθρώσεων της κάτω γνάθου και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

 
Υπαρχει ηλικιακο οριο στην αποκατασταση;

Σίγουρα μετά την οστική ‘ενηλικίωση’ που είναι περίπου τα 18 χρόνια, ενώ δεν υπάρχει ανώτερο ηλικιακό όριο. Αναμφίβολα, η αναζήτηση του όμορφου χαμόγελου που συνδυάζεται με αρμονικό πρόσωπο εναπόκειται στις ανάγκες, τις προσδοκίες και τη ψυχοσύνθεση καθενός από εμάς. Η ταυτόχρονη βελτίωση σε αρκετές περιπτώσεις της ομιλίας, της αναπνοής και της ικανότητας μάσησης καθιστά την ορθογναθική χειρουργική ως τμήμα της πλαστικής χειρουργικής του προσώπου, αναγκαιότητα.

 

Πως γινεται και ποσο πρεπει να νοσηλευτω;

Οι επεμβάσεις στις γνάθους γίνονται με γενική αναισθησία και απαιτούν παραμονή συνήθως μιας ημέρας στο Νοσοκομείο.


Τι θα πρεπει να περιμενω μετα τη χειρουργικη επεμβαση;

Η μετεγχειρητική πορεία είναι σχετικά ήπια και περιλαμβάνει οίδημα την πρώτη εβδομάδα, πόνο ελεγχόμενο με κοινά παυσίπονα και ήπια αιμοραγία συνήθως από τη μύτη τις πρώτες ημέρες. Το στόμα παραμένει ανοικτό και λειτουργικό από την πρώτη μέρα με υδαρή και αλεσμένη τροφή. Η λειτουργία της μάσησης βελτιώνεται σταδιακά μέχρι το εξάμηνο από την χειρουργική επέμβαση. Επικοινωνήστε μαζί μας για την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

 

 

 

Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη 54624
Email: cmagopoulos@gmail.com
Τηλέφωνο: 2310 856030, 6977339314


Ώρες λειτουργίας (κατόπιν ραντεβού)

Δευτέρα, Τετάρτη 9:00-13:00

Κάθε απόγευμα 17:00-21:00